Uusi lähestymistapa nivelrikon hoitoon - immunologinen hoito

Nivelen rustokudoksen ainutlaatuisuus perustuu sen elastisuuteen ja joustavuuteen. Nämä ominaisuudet ovat peräisin rustokudoksen solunulkoisen matrixin sisältämistä tyypin II kollageenista ja proteoglukaaneista.

Nivelruston vaurioituessa nivelpinnasta paljastuu kollageenisäikeitä, jotka elimistön immuunipuolustus tulkitsee haitallisiksi ja pyrkii tuhoamaan ne. Proteglykaanien ja sidekudoksen kollageenin hajoaminen kiihtyy ja rustosolut eivät pysty uusiutumaan ja muodostamaan uutta rustokudosta siten, että vaurioitunut rusto korjautuu ennalleen. Nivelrikossa siis rusto kuluu nopeammin kuin ehtii uusiutumaan. Vähitellen nivelrusto häviää luun pinnalta. Nivelrikossa syntyy itseään ruokkiva noidankehä.

Nivelrikossa elimistö tuhoaa vaurioalueella paljastunutta kudosta

Nivelrikossa ruston uusiutumiskyky heikko, metalloproteaasit ja immuunipuolustussolut hajottavat rustokudosta.

Oraalitoleranssi – uusi lähestymistapa nivelrikon hoitoon

Tieteellisesti koirille, ihmisille ja hevoselle tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin pystytty osoittamaan, että elimistö voidaan siedätyshoidon kaltaisella menetelmällä ”totuttaa” sietämään vaurioitunutta nivelpintaa.

Tämä tapahtuu ns. oraalitoleranssin kautta, jossa säännöllisesti suun kautta saadulla kollageeniantigeenillä (UC-II) totutetaan suoliston puolustusjärjestelmän solut antigeeniin ja immuunipuolustuksen solujen reagointi kollageenia vastaan sammuu vähitellen. Tämä katkaisee noidankehän, jolloin elimistön puolustussolut lakkaavat vähitellen suhtautumasta kollageeniin haitallisena vierasaineena. Oraalitoleranssissa elimistön puolustussolut ”opetetaan” suoliston imurauhaskudoksessa tunnistamaan tyypin II kollageeni, jolloin myös rustossa esiintyvä kollageeni jätetään rauhaan.

Mikä tahansa kollageeni ei kuitenkaan toimi

Toimiakseen nivelrikossa, kollageenin on kuitenkin oltava tietyn tyyppistä ja rakenteen tunnistettavissa . Tyypin II denaturoitumattoman kollageenimolekyylin (UC II) on säilytettävä kolmois-helixkierteinen rakenteensa, jotta se tunnistetaan suolen puolustusjärjestelmän toimesta. Valkosolut tunnistavat rakenteessa olevat epitooppialueet (antigeenialueet). Koska UC-II sisältämät epitoopit ovat identtisiä kudoksen sisältämän kollageenin kanssa, jättävät puolustussolut rauhaan myös kudoksen kollageenin.

Equistro Flexadin® UC II sisältää denaturoitumatonta UC-II kollageenia

Equistro Flexadinen® sisältämä UC-II on peräisin kanan rintalastasta. UC-II kollageeni on eristetty patentoidulla menetelmällä matalassa lämpötilassa siten, että molekyylien rakenne ei ole denaturoitunut käsittelyn seurauksena.

UC-II tutkimuksissa on saatu erittäin hyviä tuloksia nivelrikon tukihoidossa ihmisillä, koirilla ja hevosilla 3-5 kk käytön aikana. Hevosilla kiistatonta tieteellistä näyttöä tehosta on osoitettu kivun lievittymisessä nivelrikosta kärsivillä hevosilla yleisesti, mutta myös 60 sekunnin taivutuskokeen jälkeen lumeryhmään verraten ja myös glukosamiini – kondroitiiniryhmään nähden. Myös toksikologiset tutkimukset on tehty. Niissä tuote on osoitettu erittäin turvalliseksi.

On tärkeää muistaa, että tuloksia saadaan viiveellä aloittamisesta, verraten siedätyshoitoihin. Parhaita tuloksia saadaan yleensä vasta 90 vrk kohdalla. Meillä on loppusuoralla myös kotimainen käyttäjäkokemukseen perustuva tutkimus, jonka tulokset ovat olleet todella rohkaisevia. Tuote on myös maittanut suomalaisille hevosille hyvin ja tutkimukseen osallistuneet omistajat ja eläinlääkärit ovat olleet tyytyväisiä. Tutkimukseen on osallistunut kotimaisia ratsu- ja ravihevosia. Tulokset julkaisemme Hevosesi hyväksi -sivustolla niiden valmistuttua.

Ei sisällä doping-aineita

Equistro Flexadin® sisältää myös MSM ja kelatoitua mangaania (orgaaninen). Näin UC II:n lisäksi samasta purkista saadaan myös GAG-synteesin ja niv elnesteen normaalia koostumusta tukevat osaset ainutlaatuisen kollageenin lisäksi. Tuote valmistetaan lääketehtaassa korkealaatuisten laatustandardien mukaan ja on doping-vapaa (FEI, Hippos – Saksassa MSM suositus 48 h) ja soveltuu käytettäväksi kilpahevosen täydennysrehuksi.