Jokainen hevonen tarvitsee E-vitamiinia

E-vitamiini on tärkeä osa ruokavaliota jokaiselle hevoselle, silti sitä ei ole riittävästi hevosen ravinnossa, ellei hevonen laidunna tai saa muuten tuoretta ruohoa päivittäin. E-vitamiinin säilyvyys kuivatussa heinässä on huonoa, siksi kaikki hevoset tarvitsevat E-vitamiinitäydennystä sisäruokintakaudella. Tyypillisesti valmiissa monivitamiinivalmisteissa tai rehuseoksissa on E-vitamiinia, mutta määrä ei ole riittävä ja/tai se on laadultaan heikkoa.

hevonen e-vitamiini

Miksi E-vitamiinin saanti on hevoselle tärkeää?

E-vitamiini on luonnon oma antioksidantti. Sitä tarvitaan, jotta lihaksisto ja hermosto voivat toimia normaalisti. Lisäksi se tukee hevosen puolustusjärjestelmän toimintaa. Hevonen ei kykene tuottamaan E-vitamiinia itse, vaan se on saatava ravinnosta.

E-vitamiinilisän erityistarpeessa ovat ns immunosuppressiiviset hevoset eli esim hevosen Cushingin tautia (PPID) sairastavat yksilöt, öljyruokinnalla olevat hevoset (varsinkin lihasongelmaiset), tiineet ja imettävät tammat (parantaa myös ternimaidon vasta-aineiden määrää) ja nuoret, kasvavat hevoset sekä kovassa rasituksessa olevat urheiluhevoset.

Miksi luonnollinen E-vitamiini?

Kaikki E-vitamiinivalmisteet sisältävät alfa-tokoferolia. Erona valmisteiden välillä on se, onko valmisteen E-vitamiini ns luonnonllinen vai synteettinen ja lisäksi missä muodossa se on. Luonnollisen E-vitamiinin käyttösuhde on ylivertainen synteettiseen verrattuna jolloin voidaan olla varmoja, että syötetty E-vitamiini päätyy oikeasti hevosen hyötykäyttöön. Toinen tärkeä seikka on missä muodossa E-vitamiini on valmisteessa. E-vitamiinin säilyvyys on ongelmallista ja siksi se usein säilyvyyden parantamiseksi muutetaan usein ns asetaatti-muotoon. Tämä asetaattimuoto täytyy kuitenkin ensin purkaa suolistossa ennen kuin E-vitamiini voi imeytyä, joten sen imeytyminen on heikompaa kuin muuntamattomien E-vitamiinivalmisteiden. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota mitä ostaa – luonnollinen, ei asetaattimuotoinen E-vitamiini hyödyttää hevosta eniten.

Luonnollisen E-vitamiinin annosteluohje hevosille:

Sisäruokintakaudella kaikille hevosille

- 3 pumpun painallusta (720 IU) vrk

Öljyruokinnalla olevat hevoset laidunkaudella

- Jos öljyruokinta 1-3 dl/vrk, tällöin E-vitamiinia 1 pumpun painallus (240 IU) vrk

- Jos öljyruokinta > 3 dl/vrk, tällöin E-vitamiinia 2 pumpun painallusta (480 IU) vrk

Siitostammat

- Ennen viimeistä tiineyskuukautta 3 pumpun painallusta (720 IU) vrk

- Viimeisen tiineyskuukauden ajan 5 pumpun painallusta (1200 IU) vrk

Nuoret alle 1-vuotiaat

- 4 pumpun painallusta (960 IU) vrk

Lue aiheesta lisää:

ELL Heta Turunen: Kaikki hevoset tarvitsevat E-vitamiinia