Hevosen mahahaava

Hevosen mahahaavoista puhutaan paljon eikä ihme, eri tutkimusten mukaan suurelta osaa hevosista sellainen löytyy. Vaikka mahahaavaa pidetään erityisesti kilpahevosten sairautena, ei harrastehevonenkaan ole siltä suojassa. Mutta miksi ihmeessä hevoset ovat niin herkkiä mahahaavoille?

Hevosen mahalaukussa on sekä toiminnallisia että anatomisia seikkoja, jotka altistavat mahahaavalle. Näistä ensimmäinen on jatkuva mahahappojen eritys. Toisin kuin monilla muilla eläinlajeilla, hevosen mahalaukun rauhasosa tuottaa jatkuvasti mahahappoja. Tämä on luonnollista eläinlajille, joka on aiemmin syönyt suurimman osan vuorokaudesta. Hevosen syödessä ja pureskellessa, se tuottaa sylkeä, joka neutralisoi mahahappoja. Jos siis hevonen esimerkiksi laiduntaa ympärivuorokautisesti ja syö lähes jatkuvasti, mahahappojen tuotanto ja neutralisoivan syljen erittyminen tavallaan kumoavat toisensa. Ongelmia voi syntyä, jos hevonen viettää liian suuren ajan vuorokaudesta syömättä.

Mahahappojen jatkuvan erittymisen lisäksi hevosen mahalaukun anatomia altistaa mahahaavalle. Hevosen mahalaukku jakautuu kahteen eri osaan.

Ylemmässä osa on ns. epiteeliosa, alempi osa on rauhasmahaa. Näiden kahden osan rajapintaa kutsutaan margo plicatukseksi. Rauhasmaha on normaalitilanteessa tottunut aiemmin mainittuun jatkuvaan mahahappoeritykseen. Epiteeliosa puolestaan ei ole ja jos mahahappoja esimerkiksi liikunnan seurauksena liikkuu toistuvasti epiteeliosan puolelle, voi seurauksena olla mahahaava. Tätä riskiä voi pienentää esimerkiksi antamalla hevoselle pienen määrän heinää ennen rasitusta.

Mahalaukun haavaumia voi syntyä pelkästään epiteeliosaan tai rauhasmahaan tai molempiin mahalaukun osiin. Haavaumien sijainnin ja vakavuuden selvittämistä varten mahalaukku pitää tähystää. Tähystämällä saadun informaation avulla voidaan hevoselle löytää sopiva lääkitys.

Useinkaan pelkkä lääkitys ei kuitenkaan riitä mahahaavan hoidossa. Lääkityksen lisäksi niin sanottu management eli hevosten oikea hoito tai hevosmiestaito on tärkeä asia sekä mahahaavan hoitamisessa että sen ennaltaehkäisemisessä. Esimerkiksi paasto, stressi ja tulehduskipulääkkeet altistavat mahahaavalle. Hevosen elämästä kannattaisikin pyrkiä tekemään niin luonnollista kuin mahdollista hevosen käyttötarkoituksesta riippumatta. Joskus tämä ei ole mahdollista, hevosen elämään tulee joku suurempi stressitekijä tai hevonen voi olla erityisen mahahaavaherkkä. Tällöin voi saada apua ennalta ehkäisevästä mahansuojalääkityksestä tai sopivista täydennysrehuista.

Mitä tulee ottaa huomioon?

 • Ruoka – vähäinen karkean ruuan (heinä) osuus, vähäinen syljentuotanto, harvat ruokintavälit, helposti liukenevat hiilihydraatit: rasvahappojen muodostus
  (-> yläosan haavaumien riski)
   
 • Valmennus – valmennuksen yhteydessä vatsahapot työntyvät mahalaukun osaan ja vahingoittavat kudosta?
   
 • Stressi – sairaudet, kuljetukset ja pitkät passiiviset oleskeluajat?
   
 • Kipu -altistava tekijä?
   
 • Lääkehoidot – mm. kipulääkitys voi edesauttaa mahahaavan muodostumista erityisesti mahan alaosaan eli rauhaspuolelle

EQUTOP PRONUTRIN® - täydennysrehu vatsallaan reagoivalle hevoselle

Equitop Pronutrin® on hevosen vatsavaivojen tukihoitoon kehitetty täydennysrehu, joka yhdessä hyvän hoidon kanssa tukee mahalaukun limakalvon toimintaa. Mahalaukun limakalvoa suojaavat mekanismit ovat normaalisti tasapainossa ja suojaavat vatsahapon syövyttäviltä ominaisuuksilta. Vatsan herkkä tasapaino voi kuitenkin häiriintyä väärän ruokinnan tai fyysisen ja psyykkisen rasituksen seurauksena. Tämä voi vaurioittaa vatsan limakalvoa ja vakavimmillaan aiheuttaa mahahaavan.

Equitop Pronutrinia® suositellaan hevosille, joilla on riski saada mahahaava, sekä tukihoidoksi niille, joille eläinlääkäri on määrännyt mahahaavahoidon. Pronutrin soveltuu käytettäväksi myös ruokinnan muutosten yhteydessä sekä pitkien matkojen yhteydessä ja varsan vieroituksessa. Hyötyjä saavutetaan usein myös suojatessa vatsaa esim. kipu- tai mikrobi- tai loishäätöön tarkoitettujen lääkehoitojen aikaan.

Kuinka Equitop Pronutrin® toimii?

Equitop Pronutrin®-rakeiden sisältämä ainutlaatuinen pektiinikuidun, lesitiinin ja glyserolin yhdistelmä on nimeltään Apolectol®. Lesitiini vahvistaa suoliston hydrofobista (vettähylkivää) pintakerrosta¹ ², kun taas pektiini tasapainottaa suojaavaa limakalvokerrosta¹ ². Tämän lisäksi pektiini lisää vatsan puskurointikykyä sekä nostaa vatsan sisällön pH:ta. Lesitiinin hydrofobisia ominaisuuksia on parannettu lisäämällä glyserolia.

Pronutrin annostelu aloitetaan muutama päivä ennen tilannetta, jota hevosen tiedetään jännittävän (kuljetus, kilpailu tms.). Annostelua jatketaan vielä muutama päivä tilanteen jälkeen. Kilpailu- ja valmennuskaudella vatsan tukihoitoa saatetaan tarvita koko ajan. Jos hevonen oireilee vatsallaan jatkuvasti, voidaan Pronutrin pitää mukana päivittäisessä ruokinnassa. Annos voidaan laskea tasolle, jolla oireet pysyvät poissa.

Equitop Pronutrin ei sisällä dopingaineita.

¹ A.Kurinets, L.M. Lichtenberg (1993): Ulcer healing in Rats treated with Aspirin (ASA) compared with a Complex of ASA ans Phosphatidylcholine (PC). Gastroenterology: Vol 112, 4, p A186

² SLauffs (1998): Behandlung von Magenschleimhautläsion beim Pferd mit Pronutrin® - kliniche und gastroskopische Untersuchungen.Med.Disp.Tierätzliche Hochschule Hannover